Πέμπτη 7 Μαΐου 2020


Καλά θα κάνουμε να προετοιμαζόμαστε

γι΄αυτό που έρχεται...



Όταν ταξιδεύεις σε αχαρτογράφητα νερά είναι φυσικό να υπάρχει φόβος μπροστά στο άγνωστο και εγρήγορση για άμεση αντίδραση  με τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία.

Κάπως έτσι κινήθηκαν κυβέρνηση και πολίτες  με βάση τα μέτρα που υπέδειξαν οι λοιμωξιολόγοι, που προστάτευσαν τον πληθυσμό από ένα ταχύτατα διαδιδόμενο ιό, καταστρέφοντας όμως την οικονομία της Χώρας με πιθανό ενδεχόμενο οι θάνατοι  λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης που θα ακολουθήσει να είναι περισσότεροι από αυτούς που έχει ή θα προκαλέσει συνολικά ο κορονοϊός.

Επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, αλλά κυρίως οι μικρομεσαίες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, θα δοκιμαστούν έντονα και αρκετές από αυτές θα βάλουν λουκέτο με αποτέλεσμα η ανεργία να πάρει και πάλι την ανηφόρα.

  Τα έτοιμα του μαξιλαριού του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σώσουν την κατάσταση και τα δανεικά που θα αναζητήσουμε από τις αγορές ή από αλλού θα ανεβάσουν και άλλο το δημόσιο χρέος, με αποτέλεσμα νέα μέτρα που ως συνήθως θα πλήξουν και πάλι τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να προβλέψεις τα επερχόμενα. Το έργο το είδαμε πρόσφατα με τα μνημόνια και οι μνήμες είναι ακόμα νωπές. Μόνο που αυτή τη φορά πλήττεται και ο τουρισμός, που η συμμετοχή του στο ΑΕΠ της Χώρας ξεπερνά το 20%.

Και αυτός ο λογαριασμός είναι μεγάλος και θα πονέσει.

Μπορεί στο Νότιο Αιγαίο τα μνημόνια να τα αισθανθήκαμε σαν «χάδι» με εξαίρεση κυρίως τους συνταξιούχους, τώρα όμως  καταστρέφεται η βάση της οικονομίας της περιοχής, χωρίς να μπορεί κάποιος  να προβλέψει ακόμα το μέγεθος και την έκταση αυτής της οικονομικής καταστροφής.

Τα μέτρα που λαμβάνονται διεθνώς και στη Χώρα μας, οδηγούν σε δραματική μείωση της άφιξης επισκεπτών, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να παραμείνουν κλειστές, αφού το κόστος λειτουργίας τους θα είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σύγκριση με τα περιορισμένα έσοδα που θα έχουν.

Η Κυβέρνηση δεν πήρε έγκαιρα εμπροσθοβαρή οικονομικά μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας, όπως ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων, επιδότηση της εργασίας, ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του ΦΠΑ, παραβλέποντας το γεγονός ότι όποια επιχείρηση κλείσει τώρα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ξανανοίξει στο μέλλον. Μπαίνει δηλαδή λουκέτο μια για πάντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην παραγωγική οικονομία, και συγχρόνως στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. 

Εάν η μείωση του ΑΕΠ της Χώρας ξεπεράσει το 10% και η ανεργία το 20% αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τι πρόκειται να συμβεί στους τουριστικούς προορισμούς και σε ότι αφορά τα καθ΄ημάς στις Κυκλάδες και την Πάρο, που το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει σχέση με τον τουρισμό.

‘Όταν όλες αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν με ημερήσιο τουριστικό πληθυσμό, που τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφτανε τις 70 με 80 χιλιάδες, χωρίς να είναι αμελητέος ο Σεπτέμβριος και ο Ιούνιος, γίνεται αντιληπτό τι μας περιμένει.

Καλά θα κάνουμε λοιπόν να προετοιμαζόμαστε για ένα δύσκολο καλοκαίρι και για ένα ακόμα δυσκολότερο Φθινόπωρο, που θα βάλει σε δοκιμασία  τις οικονομικές αντοχές της τοπικής μας κοινωνίας και θα προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις στη Χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου