Τρίτη 12 Μαΐου 2020


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ της Μαρίας Χανιώτη, επί της τηλεδιάσκεψης  με θέμα: 

«Τουρισμός – η επόμενη ημέρα στις Κυκλάδες»




Καλημέρα σας από την Πάρο.

Καταρχήν θα ήθελα να χαιρετήσω την σημερινή προσπάθεια και να συγχαρώ την Νομαρχιακή Επιτροπή και τον Κο Συρμαλένιο για την πολύ σημαντική πρωτοβουλία αυτή να μοιραστούμε τις αγωνίες μας και να ακουστούν οι προτάσεις όλων ημών που ασχολούμαστε με τον Τουρισμό.

Είναι βέβαιο ότι η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε έχει  δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και βέβαια ίσως την μεγαλύτερη στον, έτσι κι αλλιώς, πολύ ευαίσθητο κλάδο του Τουρισμού. Η αλήθεια είναι ότι πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολος ο έγκαιρος σχεδιασμός.  Όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η προχειρότητα και η μέθοδος «βλέποντας και κάνοντας»  με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα η πολιτεία είναι η σωστή. 

Συνοπτικά θα αναφέρω κάποια ζητήματα

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα τα πήγε καλά στην πρώτη φάση και προσπαθεί να περάσει προς τα έξω το μήνυμα ότι είναι  COVID19 FREE προορισμός. Κατά την άποψη μου αυτό πρέπει να σταματήσει να αποτελεί το κυρίαρχο σύνθημα πια, διότι αυτό δεν γνωρίζουμε αν θα εξακολουθεί να υφίσταται σε λίγο καιρό, λόγω της Άρσης της Καραντίνας. Αυτό όμως που πρέπει σίγουρα να γίνει είναι, να επικοινωνηθεί προς τα έξω ότι ό,τι κι αν προκύψει υπάρχει μέριμνα δηλαδή, συγκεκριμένα βήματα αντιμετώπισης κρούσματος.

Θα αναφερθώ στην Πάρο, όλα αυτά τα χρόνια εγκαταλείφθηκε το Κέντρο Υγείας, η τραγική υποστελέχωση του δημιούργησε ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων, κάποιες ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ανάσες πήραμε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα υπό δύσκολες συνθήκες κι έκτοτε τίποτα αξιόλογο. Για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης δεν έγινε σχεδόν τίποτα εκτός του ISO BOX που έστειλε η Περιφέρεια . Αναγκάστηκε να στηθεί σχέδιο δράσης από τοπικό Σύλλογο έτσι ώστε να βρεθούν χορηγίες από πολίτες για να εξοπλιστεί επαρκώς, τουλάχιστον ως προς τα αναλώσιμα κι απολύτως απαραίτητα. Η παρούσα κυβέρνηση θα έπρεπε να κρύβεται και να μην κομπάζει κάνοντας ανακοινώσεις ότι έχει κάνει ότι δεν έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια…  Το κέντρο υγείας Πάρου χρειάζεται άμεσα στελέχωση σε γιατρούς , κτιριακές παρεμβάσεις και προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού.
Ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγειονομική ασφάλεια και προστασία  της κοινωνίας,  των εργαζομένων  και των επισκεπτών δεν υπάρχει. Καλούμαστε έμπρακτα να μεταφέρουμε αίσθημα ασφάλειας  και εμπιστοσύνης, αλλιώς κινδυνεύει  να χαθεί η φήμη που αποκτήθηκε. 
Για να επιτευχτεί αυτό απαιτείται έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση των  κανόνων υγιεινής που αφορούν κυριολεκτικά όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό (διαμονή, εστίαση, διασκέδαση κτλ.) και όλους τους επισκέπτες (ημεδαπούς και αλλοδαπούς). Η ενέργεια αυτή αποβλέπει όχι μόνο στη διαφύλαξη των μέτρων υγιεινής αλλά και στη μείωση επικίνδυνων καταστάσεων που μπορεί να μας οδηγήσει να γίνουμε viral με μια και μόνο ανάρτηση ενός ΜΜΕ  ή ενός post επισκέπτη.                                                                                     
 Μόνο έτσι υπάρχουν πιθανότητες να ενταχθούμε στη λίστα των  προτεινόμενων χωρών που ήδη άρχισε να διαμορφώνεται από πολλές χώρες.  Δεν αρκεί μόνο η δική μας απόφαση σε ποιες χώρες θα ανοίξουμε τα σύνορα μας, αλλά και ποιες χώρες θα μας εντάξουν, και δεν πρέπει να αφήσουμε περιθώρια σε διακρατικές πολιτικές σκοπιμότητες.
Υπάρχουν σοβαρότατα ζητήματα με τα Μέσα μεταφοράς (πλοία και αεροπλάνα) διότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η πληρότητες που θα επιτρέπονται  θα έχουν ως όριο το 50% οπότε αυτόματα δημιουργούνται ζητήματα επιβίωσης του κλάδου που  βέβαια οδηγούν σε μειώσεις δρομολογίων και ίσως αύξηση των τιμών.  Τα ταχύπλοα είναι αμφίβολο αν θα δρομολογηθούν διότι οι κλειστοί χώροι λειτουργούν αποτρεπτικά στους επιβάτες. Οπότε καταλαβαίνουμε όλοι την εκ των πραγμάτων μείωση των αφίξεων.
Τα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα έχουν αργήσει τραγικά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για τους επαγγελματίες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα , να οργανωθούν επαρκώς και να επικοινωνήσουν σωστά στους εν δυνάμει πελάτες τους ότι είναι έτοιμοι να τους υποδεχτούν και με ποιο τρόπο.
Επιβάλλονται επεκτάσεις στους χώρους ενοικίασης από τους δήμους για ξαπλώστρες κτλ λόγω της ανάγκης ύπαρξης αποστάσεων όμως ποιος θα το ελέγχει αυτό όταν για παράδειγμα ο Δήμος Πάρου δεν διαθέτει δημοτική αστυνομία;
Επίσης, χρειάζονται διευκρινήσεις για την δίκαιη κατανομή των χώρων ανάμεσα στους επαγγελματίες και την δυνατότητα των πολιτών για άνετη πρόσβαση.

Αναγκαία επίσης είναι η μέριμνα από την τοπική αυτοδιοίκηση για όσο διαρκεί η κρίση για:
  • Μείωση τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για τις  πληττόμενες επιχειρήσεις,
  • Γενναία έκπτωση ή και μηδενισμό  ενοικίων για πληττόμενες επιχειρήσεις που μισθώνουν δημοτικά ακίνητα για εμπορική χρήση
  • Απάλειψη τελών για πληττόμενες επιχειρήσεις που μισθώνουν κοινόχρηστους χώρους και χώρους οι οποίοι εντάσσονται στην περιοχή ευθύνης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων

Για τα ήδη καταβληθέντα ποσά των παραπάνω περιπτώσεων, να δίνεται η δυνατότητα για συμψηφισμό με μελλοντικές απαιτήσεις.
  • Μηδενισμό των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης για πληττόμενες επιχειρήσεις και χρέωση μόνο της κατανάλωσης νερού, και παροχή δυνατοτήτων άτοκης ρύθμισης των οφειλών τους για εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης και απαλλαγή επιχειρήσεων από δυνητικά τέλη (τουριστικό, πολιτιστικό) για όσο διαρκεί η κρίση.
Τέλος, πέρα από τα παραπάνω, απαιτείται επιπρόσθετα και η στήριξη των επιχειρήσεων με οριζόντια μέτρα και πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση

 Ενδεικτικά:

  • Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13% έως 31/12/2020.
  • Απόδοση vouchers από την Κυβέρνηση σε δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού, σε ημερομηνίες εκτός τουριστικής αιχμής, προκειμένου να δημιουργείται κίνητρο αφενός για την επιμήκυνση της σεζόν και αφετέρου για την αποφυγή υψηλού συγχρωτισμού το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.
  • Επιδότηση εργασίας και εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις για το υπόλοιπο του έτους, καθώς και μέτρα για τη διατήρηση ευνοϊκών ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία με χρηματοδότηση μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το SURE
  • Άμεσος καθορισμός και θέση σε εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων επαναλειτουργίας του τουριστικού κλάδου, όπου θα διασαφηνίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων.
  • Διατήρηση και επαύξηση των εργαλείων χορήγησης ρευστότητας σε τουριστικές επιχειρήσεις (άτοκα και εγγυημένα δάνεια), καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
  • Προκήρυξη νέων προγραμμάτων επιδότησης τουριστικών επιχειρήσεων, κάθε μεγέθους, με υψηλό ποσοστό επιδότησης μέσω Ευρωπαϊκών
  • Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για το 2020

Είναι βέβαιο ότι αν όλα τα παραπάνω ενταθούν σε ένα συνολικό σχεδιασμό υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί η ζημιά και με αισιοδοξία να δούμε την επόμενη ημέρα . 

Με εκτίμηση,

Μαρία Χανιώτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου