Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Νέες πραγματικότητες


Γράφει ο Χρίστος Γεωργούσης

Ξαφνικά βρεθήκαμε μπροστά σε καταστάσεις που δεν τις είχαμε προβλέψει. Όταν κατέβηκε ο Χομεϊνί απ’ το αεροπλάνο στην Τεχεράνη το 1979, ούτε η ΣΙΑ δεν είχε προβλέψει ότι σε λίγες μέρες το καθεστώς ετών θα έπεφτε και θα περνούσαμε απ’ το μαχαίρι εκατοντάδες επιτελείς ώσπου να παγιωθεί το θεοκρατικό σημερινό καθεστώς.

 Βλέπετε υπάρχουν και τα απρόβλεπτα και η ρουφιάνα η τύχη και άλλα και κακώς νομίζουν κάποιοι ότι όλα είναι τακτοποιημένα και προγραμματισμένα. Βρισκόμαστε λοιπόν σε διαδικασία αλλαγής και πολλά ήδη άρχισαν και άλλα που ξέραμε πάνε περίπατο.

 Έτσι για να βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί προσθέτω στο δικό μου κείμενο απόψεις άλλων δημοσιογράφων και ειδικών. Δεν είναι ανάγκη να τους πιστέψετε, μην παίρνετε τοις μετρητοίς τίποτα, απλά έχει γίνει ένας σεισμός και απ’ τα ερείπια θα φτιάξουμε καινούρια σπίτια, όπως έκαναν στη Σαντορίνη το 1956 με το μεγάλο σεισμό των 7,5 Ρίχτερ!

Αντώνης Τριφύλλης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση.  Πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν ακόμη και διάλυση  του Ευρώ, ή και της Ένωσης. Ωστόσο για την ώρα το Ευρώ πάει καλά. Η εμπιστοσύνη στο δεύτερο αποθετικό νόμισμα του κόσμου υπάρχει ακόμη. Σε ότι αφορά την λίρα Αγγλίας, η συνεχής υποτίμηση του Βρετανικού νομίσματος αποτυπώνει την ολοένα και μεγαλύτερη δυσπιστία σε σχέση με το εγχείρημα του Brexit και την πρωτοφανή ελαφρότητα της κυβέρνησης στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τον κ. Τζόνσον, που από φαντασιακός Τσώρτσιλ, αποδεικνύεται κοντόφθαλμος Τσάμπερλεν. H Ευρώπη όμως πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της δημιουργώντας ένα καταφύγιο τελευταίου δανειστή. Ίσως όχι μέσω της ΕΚΤ μια και κάποια κράτη μέλη προτιμούν τον ρόλο αυτό να τον παίξει  ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης με την έκδοση κορωνοομολόγων, χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας , την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού  21-27. Αισιόδοξο ήταν και το μήνυμα της απόφασης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία όπως και η εγγύηση των συνόρων μας με την Τουρκία. Δίνει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με τις φιλοδοξίες της Ένωσης να διατηρήσει το οικοδόμημά της.

Κώστας Χαϊνάς

Πρώτον αφού συνειδητοποιήσαμε ότι ο πλανήτης Γη είναι το κοινό μας σπίτι, όλοι οι άνθρωποι, οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να τον προστατεύσουμε από τον κακό εαυτό μας. Και εφόσον διαπιστώσαμε ότι οι φυσικοί πόροι είναι περιορισμένοι πρέπει και εμείς να περιορίσουμε τις “ανάγκες” μας. Με κριτήριο την διαφύλαξη του οικοσυστήματος, την οικολογική ισορροπία, την αειφορία, να βάλουμε κανόνες στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Αποδείχθηκε ότι το παν δεν είναι ο άνθρωπος και όλα πρέπει να υποταχθούν στις “ανάγκες” του. Στον πλανήτη αυτό διαβιούν και άλλοι ζωικοί και φυτικοί πληθυσμοί και οργανισμοί. Που χρειάζονται ζωτικό χώρο. Δεν γίνεται όταν δεν τους εξοντώνουμε να τους παίρνουμε συνεχώς τα εδάφη τους και να τους περιορίζουμε σε κάποια πάρκα για να τους βλέπουμε ως αξιοθέατα. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξας λαμπρό για τους παγκόσμιους οργανισμούς και τους θεσμούς της παγκόσμιας διακυβέρνησης που θα προκύψουν μετά την πανδημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου