Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Απάθεια, αδράνεια ή αδιαφορία της Δημοτικής αρχής στο θέμα του τουρισμού;


Είναι γεγονός ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο θέμα του τουρισμού, προκαλεί έκδηλη ανησυχία, σε όλους όσους ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα. Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά την Πάρο, ο Τουρισμός αποτελεί τον βασικό πυλώνα της οικονομίας, οπότε η ανασφάλεια, ο σκεπτικισμός, η αμηχανία και η πίεση είναι πολύ μεγάλη.

Κατά γενική ομολογία, την επόμενη ημέρα της Καραντίνας καλούμαστε να βαδίσουμε σε αχαρτογράφητα νερά, να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ δύσκολη. Μεγάλες ανακατατάξεις στις πρακτικές της φιλοξενίας, απίστευτες αλλαγές στο μοντέλο εστίασης, τραγικές οι εξελίξεις στο θέμα των μεταφορών (ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) , πολλές οι επιφυλάξεις των εν δυνάμει επισκεπτών, πάμπολλοι οι προβληματισμοί των επαγγελματιών.

Είναι πλέον δεδομένο, ότι παρόλο που η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει την κατάσταση αρκετά καλά και θα είναι από τις χώρες που θα προτιμήσουν οι επισκέπτες όταν ηρεμήσει η κατάσταση, οι εισροές τουριστών από το εξωτερικό θα είναι ελάχιστες και υπό πρωτόγνωρες συνθήκες εφόσον στις χώρες αναφοράς που συνήθως μας προτιμούν, θα υπάρχει περιορισμός μετακίνησης και οι διαδικασίες για να ταξιδέψουν όπου και όταν θα είναι αυτό εφικτό, θα είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες. Επομένως, η πίτα κυρίως όσον αφορά την Ελληνική αγορά, στην οποία οι περισσότεροι προορισμοί θα ποντάρουν για φέτος, μοιράζεται.

Οι επαγγελματίες του νησιού, διαπιστώνοντας την απάθεια – αδράνεια ή και την αδιαφορία της Δημοτικής αρχής, παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους, δημιουργώντας ομάδες εργασίας, παρακολουθώντας σεμινάρια μέσω διαδικτύου, συμμετέχοντας σε τηλεδιασκέψεις με ειδικούς επιστήμονες, αναζητώντας πληροφορίες και λύσεις στα τεράστια προβλήματα που προβλέπεται να δημιουργηθούν την ερχόμενη τουριστική περίοδο, όποτε κι αν αυτή ξεκινήσει.

Διπλανά μας νησιά, όπως η Μήλος, έχουν ξεκινήσει ενημερωτικά σεμινάρια για τους επαγγελματίες, υπό την ομπρέλα των δημοτικών αρχών κι έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν στρατηγική, βεβαίως με την βοήθεια ειδικών τεχνοκρατών, που κατέχουν καλά, πρακτικές αντιμετώπισης κρίσεων. Υπάρχει ανοιχτή γραμμή των αρμόδιων επιτροπών με τους φορείς του τουρισμού κι αυτοί με την σειρά τους με τα μέλη τους έτσι ώστε να υπάρχει ψυχραιμία.

Αμεσα, η Δημοτική Αρχή ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να αφυπνιστεί και να ξεκινήσει να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, να σταθεί δίπλα στους επαγγελματίες του Τουρισμού στην πράξη, με ψυχραιμία και σύνεση, με συγκεκριμένες προτάσεις, με δράσεις ανακούφισης, χωρίς λαϊκισμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, διότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται και οι συνέπειές της, θα έχουν αντίκτυπο εκτός από τις επιχειρήσεις και στα οικονομικά του Δήμου, όπως και στο αύριο του νησιού.

Μαρία Χανιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου