Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Περιβαλλοντικός χάρτης





                                                   Περιβαλλοντικός χάρτης της Θάσου


Γράφει ο Χρίστος Γεωργούσης

Σε μια εκδρομή με το Λύκειο στην Κρήτη (1981) ο οδηγός του λεωφορείου ήθελε να μας κάνει τον ξεναγό και άρχισε να φλυαρεί δείχνοντάς μας με καμάρι τα άπειρα ξενοδοχεία που συναντούσαμε.

Αυτό έτσι, εκείνο αλλιώς και το άλλο αλλιώτικα. Ο καημένος αυτό νόμιζε ότι έπρεπε να μάθουμε για την Κρήτη! Δεν είχε την λεπτότητα να καταλάβει ότι τα παιδιά τα συνόδευαν δάσκαλοι και ήξεραν πιο πολύ απ’ αυτόν τι έπρεπε να προσέξουν οι μαθητές από την ανοιξιάτικη μεγαλόνησο. 

Αλλά οι δικοί μας τι έχουν να δείξουν για την Πάρο; Θυμούμαι που ξεναγήσαμε τους Μακεδόνες και τους φέραμε σε επαφή με την Παριανή χλωρίδα κι ενθουσιά-στηκαν. Μέσα στις πόλεις πού να δουν οι άνθρωποι αυτό το θαύμα εδώ στα Κυκλαδονήσια. Τότε είχαν ανθίσει παντού οι μαντελίδες, τα σπάρτα και τα ελίχρυσα.

Ας μη λέμε πολλά. Είχαμε ζητήσει από το Δήμο να σχεδιαστεί ένας χάρτης του νησιού που να περιλαμβάνει τους χειμάρρους με τα ονόματά τους, τις πηγές, τα μικρά πευκοδάση, τους υγρότοπους, τους θαμνότοπους και όλα όσα αποτελούν περιβαλλοντικούς θησαυρούς και στοιχεία μοναδικότητας. Όπως το Αυκλάκι, ο Άη Γιάννης του Καπαρού, οι Κολυμπήθρες, η Πούντα, οι παραθαλάσσιες περιοχές με τους κέδρους, οι υγρότοποι με τους καλαμοκανάδες, τους ερωδιούς  και τις χαλκόκοτες και άλλα πολλά. ¨Όπως τα γεωολογικά μνημεία με τους αποσαθρωμένους γρανίτες στις Κολυμπήθρες, με τους σχιστόλιθους και τα ιερογλυφικά τους στη χερσόνησο του φάρου και όπως τα ιζήματα στον Καλόγερα. 

Περιμέναμε τουλάχιστον το χάρτη με τους χειμάρρους, τη θέση τους και τα ονόματά τους, πριν γίνουν και οι έξω από την πόλη δρόμοι και οικόπεδα. 


Δεν προχωρήσαμε τα περιβαλλοντικά θέματα και δεν υπάρχει λόγος να μην επιχειρήσουμε τώρα να το φέρουμε σε πέρας. 

Σήμερα που έχει αναπτυχθεί το κίνημα των Περιπατητών είναι μεγάλη ανάγκη να δούμε στο χάρτη τα παλιά μονοπάτια. 

Όπου κι αν προσέξει κανείς διακρίνει τα ίχνη παλιών βημάτων ανθρώπων και ζώων, τις πατημασιές της ιστορίας. 

Ξοδεύονται χρήματα, τυπώνονται ακριβοί χάρτες, αλλά περιλαμβάνουν ξενοδοχεία και κέντρα! Ο τουρισμός (και η ζωή μας!) στηρίζεται στο περιβάλλον που, παρά τις καταστροφές, ζει πληγωμένο ακόμα. 

Ο περιβαλλοντικός χάρτης γίνεται όσο ποτέ απαραίτητος. Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει ο χάρτης με τον κατάλογο των χειμάρρων και των ρεμάτων του νησιού που εκπόνησε εθελοντικά ο Χριστόδουλος Μαούνης. 

Βοήθεια μπορεί να δώσουν και οι Περπατητές με τα τόσα που έχουν συναντήσει στις πορείες τους. Δημοτικός σύμβουλος μού απάντησε (αν είναι δυνατόν!) ότι χάρτες έχει το google!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου