Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Κέντρο Υγείας Πάρου: Καιρός να ασχοληθούμε και με το μείζον θέμα της προστασίας της υγείας μας.




Το Κέντρο υγείας Πάρου, αποτελεί τον μοναδικό φορέα δημόσιας υγείας στο νησί μας και επί πλέον καλύπτει και την γειτονική μας Αντίπαρο.

Η προσφορά του στο χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, παρά τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι, αναμφισβήτητη.

Οι γιατροί του, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες έχουν σώσει ζωές και τα ιδιωτικά κέντρα του νησιού, όταν αντιμετωπίζουν δύσκολα και επείγοντα περιστατικά, τις περισσότερες φορές, τα παραπέμπουν στο Κ.Υ., το οποίο  έχει και την ευθύνη της διακομιδής στο νοσοκομείο  της Σύρου η σε νοσοκομεία του Πειραιά και  των Αθηνών.

Υπάγεται διοικητικά στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια που έχει έδρα τον Πειραιά και στην οποία είναι ενταγμένες όλες οι μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης του Αιγαίου.

Διοικείται από τριμελή άμισθη Διοικούσα Επιτροπή της οποίας ο εκάστοτε πρόεδρος επιλέγεται από την 2η Υ.Π.Ε .  Το δεύτερο μέλος είναι ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου και το τρίτο είναι εκπρόσωπος του Δήμου , που ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Διοικούσα Επιτροπή έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και εισηγείται στη 2η Υ.Π.Ε. θέματα που έχουν σχέση με την καλή λειτουργία του Κ.Υ.

Εδώ και πολλούς μήνες μετά την παραίτηση του συνταξιούχου δικηγόρου κ. Σπύρου Λάβδα το Κ.Υ. παραμένει ακέφαλο και ουσιαστικά διευθύνεται από τον επιστημονικό του  Διευθυντή κ. Γιώργο Τζανίδη.

Η εξεύρεση συμπολίτη μας για την τοποθέτησή του στη θέση του προέδρου δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση. Είναι θέση ευθύνης και απαιτεί πολλές ώρες καθημερινής παρουσίας.

Και συνήθως αναζητείται πτυχιούχος ανώτατης σχολής που να είναι οικονομικά ανεξάρτητος ή συνταξιούχος.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν έχουν ευδοκιμήσει και αυτό αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου, που εκτός από το έλλειμμα σε γιατρούς ειδικοτήτων, παρουσιάζει και σοβαρά κτιριακά προβλήματα λόγω παλαιότητας του κτιρίου.

Η πρότασή μας  προς τους φορείς της Πάρου και ιδιαίτερα προς το Δήμο είναι να ζητήσουν από τη 2η Υ.Π.Ε. τροποποίηση του οργανισμού του Κ.Υ. , ώστε η θέση του προέδρου να είναι έμμισθη, να λειτουργεί στο Κέντρο ταμειακή υπηρεσία και να αποκτήσει αποφασιστικές αρμοδιότητες  τουλάχιστον σε ζητήματα που αφορούν την κτιριακή του συντήρηση. 

Επειδή κανένας μας δεν γνωρίζει πότε θα βρεθεί για περίθαλψη στο Κέντρο Υγείας και κάτω από ποιες συνθήκες, χρήσιμο είναι, εκτός από τις διάφορες πάσης φύσεως εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο νησί μας, να ασχοληθούμε και με την προστασία της υγείας μας, που είναι και το μείζον θέμα, γιατί όλα τα άλλα έπονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου