Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Οι Λεύκες μπορούν να αισθάνονται ευχάριστα. Το μεγάλο οικολογικό πρόβλημα, η αποχέτευση του χωριού, οδεύει προς τη λύση του.




Γράφει ο Κώστας Αργουζής

Πριν από ένα μήνα, μαζί με το Χρίστο Γεωργούση και το Σπύρο Μητρογιάννη επισκεφτήκαμε τις Λεύκες. 

Θέλαμε να διαπιστώσουμε «ιδίοις όμμασι» το μέγεθος του οικολογικού προβλήματος που ακούει στο όνομα «αποχέτευση Λευκών». 

Με οδηγό τον Χρίστο ξεκινήσαμε το οδοιπορικό από το σημείο που χύνονται τα λύματα χωρίς καμιά επεξεργασία σε παρακείμενο χείμαρρο, τον οποίο προχωρήσαμε κατά μήκος μέχρι το γεφύρι του Χοιρόλακα. 

Η κατάσταση ήταν δραματική από τα λιμνάζοντα σε κάποια σημεία του χειμάρρου απόβλητα, που για πολλές δεκαετίες ρυπαίνουν το περιβάλλον με τον προφανή κίνδυνο της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της Πάρου.

Αυτά πριν από ένα μήνα.

Χθες, μετά από επικοινωνία που είχα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ, το φίλο και παλιό συνεργάτη , το Γιώργο Πούλιο, παρακολούθησα τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΠ, επειδή ένα από τα θέματα του συμβουλίου ήταν και η αποχέτευση των Λευκών.

Η συνεδρίαση έγινε στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Παροικιάς.

 Η υποδοχή που μου έγινε ήταν εξαιρετικά φιλική από όλο το Συμβούλιο και ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο και το Γενικό Διευθυντή της επιχείρησης κ. Νίκο Καραμανέ, ο οποίος γνώριζε το λόγο που ήθελα να παρακολουθήσω τη συνεδρίαση. 

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν πολλά και ουσιαστικά με τα οποία θα ασχοληθώ σε άλλο σημείωμα.

 Όταν ξεκίνησε την εισήγησή του ο Διευθυντής διαπίστωσα ευχάριστα ότι ο  φάκελος του έργου της αποχέτευσης των Λευκών και του Κώστου ήταν ώριμος για ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με προϋπολογισμό που φτάνει περίπου τα 4 εκατομμύρια ευρώ. 

Είχε γίνει πολλή  και αθόρυβη δουλειά. Το συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα τα τεύχη δημοπράτησης ενώ σε άλλο γραφείο δύο υπάλληλοι της επιχείρησης ετοίμαζαν τα τεχνικά δελτία του έργου.

Σε ερώτησή μου προς τον Διευθυντή εάν είχε εξασφαλιστεί η ένταξη του έργου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μου δόθηκε η απάντηση ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι το έργο θα ενταχθεί σε πρόγραμμα του Ταμείου Συνοχής, το οποίο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του παρόντος έτους.

Μου εξήγησε ότι αρκετοί δήμαρχοι προτίμησαν να εντάξουν έργα τους στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», (αυτό που κατάργησε η σημερινή κυβέρνηση), επειδή το πρόγραμμα αυτό ήταν αρκετά φιλικό προς την τοπική αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αδιάθετα ποσά στο άλλο μεγάλο και αρκετά δύσκολο πρόγραμμα του Ταμείου Συνοχής.

Οι Λεύκες μπορούν να αισθάνονται ευχάριστα, θα έλεγα και όλη  Πάρος για ένα σπουδαίο έργο υποδομής που είναι έτοιμο για ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, επιλύοντας ένα μεγάλο  οικολογικό πρόβλημα των Λευκών και της Πάρου.

Μόνο καλά λόγια έχω να πω για τη ΔΕΥΑΠ και θα εξηγήσω το λόγο σε άλλο μου σημείωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου